Drone billede af Koruplund vingård

Koruplund Vingård og B&B er en lille privat virksomhed beliggende midt på smukke Djursland.

Vingården er virkeliggørelsen af en drøm som startede, den sommer i 2009 hvor vi overtog Koruplund. I 2014 erhvervede vi ca. 1,5 ha fra naboen. Vi ryddede skoven og forberedte jorden til beplantning med vinstokke.

I 2015 og 2016 blev i alt 3.000 vinstokke plantet. I hånden, og med kærlighed. I 2017 foretog vi den første prøvehøst, som resulterede i 25 flasker mousserende vin. Den ekstreme varme og tørken i 2018 var desværre dræbende for vores lille vinmark, som først nu, i 2020, igen begynder at tage form. Vi håber på at kunne høste lidt i 2020, og sigter mod en egentlig produktion i 2022.

Historien om starten på Koruplund Vingård

Ligesom det var ved en tilfældighed, at den Benediktinske munk Dom Perignon fra klosteret Hauviliers i Champagne ‘opfandt’ Méthode Traditionelle, og dermed champagnen, var det et tilfælde, at vi på Koruplund Vingård bestemte os for at blive vinbønder.

Da vi i juli 2009 overtog Koruplund, prioriterede vi at gøre huset indflytningsklart. Denne opgave tog indtil september, hvor vi rettede opmærksomheden mod haven. Specielt skulle den store og vildtvoksende vinstok på en sydgavl klippes ned, for den var vokset ud over hele terrassen.

Naturvin skabt i køleskabet

Hvad der åbenbarede sig, da vi gik i gang med saksen, var i kilovis af skønne store blå druer. Langt, langt flere, end vi kunne spise. Så vi kørte dem gennem vores juicer og fik ca. 5 l dejlig sød og lækker druesaft, som vi drak om morgenen. Dog endte en halv flaske med patentprop i køleskabet, hvor den stod indtil juleoprydningen gik i gang. Ud skulle den, for at skabe plads til julemaden, men da proppen blev løftet, var det med et mindre knald – det boblede som champagne. Og det skulle naturligvis lige smages før vi hældte det i vasken. Stor var vores forbavselse. Det smagte virkelig godt, stort set som de Cremant d’Alsace, vi sætter pris på. Vi kiggede på hinanden, og enedes om, at hvis køleskabet kunne skabe et så lifligt produkt, ville vi i en kontrolleret process nok kunne gøre det mindst lige så godt.

Starten

Så vi begyndte ligeså stille at planlægge, hvordan det kunne komme til at ske. I 2014 væltede vi i samarbejde med naboen den selvsåede ukrudtsskov på den sydvendte bakke, men først da vi endelig fik solgt en lejlighed i 2015, og fik udbetalt friværdien, kunne vi effektuere planerne, og gå i gang med at plante vinstokke. De første 1.200 vinstokke i 2015, og dernæst 1.900 stokke året efter. Hver eneste plante er håndplantet med kærlighed.

Men ikke alting gik gnidningsløst

Som glade amatører indenfor vindyrkning manglede vi viden om mange ting. Det år, hvor vi ryddede bakken havde vi meget tunge regnskyl, med det resultat, at topjorden skyllede ned for bunden af bakken og efterlod toppen med et goldt sandlag. Det, vi burde have gjort, var at så kløver eller lignende jordforbedrende planter lige så snart jorden var blevet ryddet for at holde på den. Så en del af de vinstokke, som står på bakken, har stadig ikke idag optimale vækstforhold.

Udfordringerne

Sommeren 2018 blev ligeledes et stort problem, fordi vores vinstokke endnu ikke havde lavet de op til 50 meter dybe rødder, som sådan nogle nu kan få i deres forsøg på at nå grundvandet. Så selvom grundvandet på bakken almindeligvist står højt, havde vores planter brug for vanding. Men vandingsanlæg til 1,5 ha land, det havde vi bare ikke, så der var ikke andet for end at krydse fingre og håbe på, at skaderne ikke blev alt for store. Det betyder, at vi stort set er slået tilbage til start, og derfor først kan forvente en rigtig høst tidligst i 2022.

Ovenstående var håbet i 2019. Virkeligheden blev en anden. Det skulle vise sig, at 2018 havde været hårdere ved vores vinstokke ned frygtet – ca. 1.100 var afgået ved døden, og skal på sigt erstattes. Og kvaliteten af de resterende har noget tilbage at ønske. Så i 2020 høstede vi 25 kg. I 2021 300 kg, og håber på, at vi i 2022 kan høste mellem 500 og 800 kg.

Vinificeringen

2021 blev præmiere-året for vinificering – processen med at fremstille vin fra druesaften – af vine. Vores produktionsudstyr kom hjem fra Spanien og blev taget i brug med stor succes. Så her i foråret 2022 ligger der nu Perla Danica® til andengæring. De vil være drikkeklare sidst i 2023.